UM Jember Sukses Gelar International Mini-Symposium On Food, Agriculture And Natural Resources

Pada Jum'at, 1 Maret 2019 di Aula Ahmad Zaenuri UM Jember bersama Universitas Jember bekerjasama dalam menyelenggarakan "International Mini-Symposium On Food, Agriculture And Natural Resources & Taouble Meeteing On Academic Collaboration 2019" dengan tema Improvement of Agriculture And Natural Resources Technologi Towards Resilience Of Food Ingredients dengan menghadirkan 12 Speakers dari Negara Jepang, Malysia, Thailand, dan Indonesia serta 450 participants terdiri dari mahasiswa UM Jember, Unej serta dosen. Kedua belas Speakers tersebut yakni :

1. Prof. Kein-ichi NAKAMURA, Ph.D.

(Chair Person & The President of Prefectural University of Hiroshima (PUH), Japan) “Establishing Nutrient Recycling-Based Nature and Society”

2. Dr. Ir. M. Hazmi, DES.

(Chair Person & The President of Muhammadiyah University Jember, Indonesia) “Study of The Potential for Soybean Production in Intercroping With Sugar Cane to Increase National Soybean Reserves”

3. Prof. Tsutomu Morinaga, Ph.D.

(Director of International Center of Prefectural University of Hiroshima (PUH), Japan) “Breeding of Mushroom by Using Cell Fusion techniques”

4. Prof. Dr. Ir. Fauzan Azima, MS.

(Agricultural Product Technology Department, Faculty of Agricultural Technology, Andalas University Indonesia) “Characteristics of Physico-Chemical and Functional Properties of Starch Extracts from Tubers”

5. Prof. Dr. Ismail Abd.

(Faculty of Agricultural, Universiti Putra Malaysia) “UPM’s Agro-entrepreneurship Incubator Program: Experiences and Challenges”

6. Prof. Dr. Ir. Umar Santoso, M.Sc.

(The President of Indonesian Food Technologist Association and Faculty of Agricultural Technology, Gadjah Mada University, Indonesia) “Antioxidant Activity of the Young Coconut Water Extract In Vivo”

7. Prof. Dr. Ir Rindit Pambayun

(Senior Advisor of Indonesia Food Technologist Association and Faculty of Agricultural, Sriwijaya University, Indonesia) “Development and Innovation of Food Technology based on Natural Resources toward Industrial Revolution 4.0”

8. Dr. Pavalee Chomporat

(Faculty of Agro-Industry, Maejo University, Thailand) “Modeling Rheological Properties of Pre-gelatinized Red Kidney Bean Flour for Gluten Free Cupcake”

9. Dr. Yusnita

(School of Food Science and Technology)

10. Dr. Ir. Didik Pudji Restanto, M.Sc.

(Faculty of Agricultural, University of Jember) “The Propagation of Conjac (Amorphopallus oncophillus) in Original Klangon Forest Madiun Distric, East Java, Indonesia”

11. Dr. Ir. Iwan Taruna, M.Eng.

(Faculty of Agricultural Technology, University of Jember, Indonesia) “Quality Evaluation of Sputed Bed-Dried Coconut Milk Powder” Acara ini dimaksudkan untuk memperdalam pengetahuan tentang Peningkatan Teknologi Pertanian Dan Sumber Daya Alam Menuju Ketahanan pangan serta kesiapan teknologi pangan menghadapi 4.0. "Dari kegiatan ini audiens khususnya mahasiswa dapat memperoleh referensi penelitian dan lebih kreatif untuk pengembangan diri dalam bidang pertanian." ujar Dr. Tanzil Huda selaku ketua panitia dalam sambutannya.